tTTTT

t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AJANKOHTAISTA

12.03.2018
Matti Wuorikosken kirjaa Länsirajan Tarinoita on tulossa painosta lisää
Ilmoittelemme uuden hinnan ja saatavuuden kun kirjat käsissämme.


Muistustus kevättä varten:
Kompostoi puutarhajätteet omalla pihalla, puistoihin niitä ei saa kipata

Julkaistu 25.3.2014 13.02 (Tampere.fi )

 

Pihoilla ja puutarhoissa kevätsiivousta tekevien olisi hyvä muistaa, että omalta pihalta kertynyt jäte ei saa päätyä puistoihin, metsiin eikä muillekaan yleisille alueille. Paras tapa on kompostoida puutarhajätteet omalla pihalla.

Kaikenlaisten jätteiden vieminen yleisille alueille on vastoin lakia, sillä roskaaminen on jätelain mukaan kielletty. Jos yleisten alueiden roskaaja saadaan selville, kaupunki määrää roskaajan siivoamaan alueen.

Jätekasat haittaavat viihtyisyyttä ja luonnon monimuotoisuutta

Puutarhajätteistä aiheutuu ympäristölle monenlaisia haittoja. Ne lisäävät ravinnekuormitusta ja rehevöittävät maaperää, ja luvattomat roskakasat heikentävät myös viihtyisyyttä virkistysalueilla. Puutarhajätteistä pääsevät viheralueille leviämään vieraslajit eli puutarhakarkulaiset kuten jättiputki, jättipalsami, lupiini ja kurtturuusu. Vieraslajit valtaavat alaa myös alkuperäisiltä luonnonkasveilta. Kaupunki on vuosittain joutunut torjumaan jättiputkea eri puolilla kaupunkia. Jättiputkikasvustoja on varottava, sillä kasvineste aiheuttaa ihmisen iholla palovamman kaltaisia oireita reagoidessaan auringonvalon kanssa.

Puutarhajätteen voi kompostoida lautakehikossa

Lehdet, risut ja muut puutarhajätteet ovat kompostoituvaa biojätettä, joka on suositeltavaa kompostoida omalla pihalla esimerkiksi lautakehikossa, aumassa tai kompostorissa. Vähäisen määrän puutarhajätteitä voi laittaa myös biojäteastiaan, jos jäteastiassa on tilaa. Puutarhajätteitä varten kesäajaksi voi tarvittaessa hankkia myös oman erillisen biojäteastian.

Oksat ja risut voi hakettaa muun puutarhajätteen sekaan tai pensaiden juurille katteeksi. Hakettimia voi tiedustella konevuokraamoilta ja omakotiyhdistyksiltä. Risuja voi viedä myös Tarastenjärven ja Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksiin. Maatuvaa haravointijätettä Tarastenjärven ja Koukkujärven jätteenkäsittelykeskukset ottavat vastaan veloituksetta henkilöauton peräkärryllisen (n. 2 m3), mutta isommista määristä peritään maksu.